Много е трудно да си тиква и да няма прасе, което да те изяде!!!

Наградите на Дарвин 2

| петък, 7 ноември 2008 г.


С нея посмъртно се отличават хора, които с глупостта си са “помогнали за подобряването на генофонда на човечеството”

Неофициалният приз за изключителна глупост, обикновено се присъжда посмъртно на хора, които посредством необмислените си действия са се сбогували с живота по най-нелеп начин.

Почетното 5-то място, било присъдено на някой си Оскар, 29-годишен преподавател по компютърна грамотност от САЩ, загинал на 26 февруари 2007 г., при опит да извърши 2 очевидно несъвместими операции. Докато карал своята Honda Accord на магистрала № 99 в Калифорния, Оскар обработвал и някакви документи на своя лаптоп. Невероятната му глупост не останала ненаказана. Автомобилът му влетял в насрещното движение, където бил ударен от джип Hummer. Докато пътниците във всъдехода се разминали с натъртвания и драскотини, Оскар загинал на място. Най-култовият момент в историята е, че лаптопът на преподавателя останал невредим след зверската катастрофа и бил открит от полицията в работно състояние, включен към запалката на автомобила.

4-тото място е за 2 жители на американския град Валпарайсо в щата Илинойс, които през юни 2007 г. решили да премерят своята мъжественост посредством опасната игра на нерви със задаващ се срещу тях влак. Правилата на състезанието били прости – този който остане по дълго на релсите пред композицията, печели. За допълнителен драматизъм, състезанието се провело в полунощ. И двамата мъже били твърдо решени да не отстъпват и победителят Патрик Стиф (Patrick Stiff) намерил смъртта си размазан на релсите. Влакът дори не намалил скорост, тъй като в тъмното машинистът не успял да види спорещите “мъжкари”.

Челната тройка завършва смъртен случай от януари 2007 г. в Западна Вирджиния. Тогава трима приятели решили да срутят стар хамбар с помощта на моторна резачка. “Най-умният” от тях, който се захванал с тежката работа с резачката, който явно се увлякал от работата, в един момент прерязал и носещите подпори на покрива и цялата конструкция рухнала върху главата му. Въпреки скъпата цена, усърдието му било възнаградено с бързото срутване на хамбара.

2-то място е присъдено на 63-годишен германец от бившите източни провинции, който решил да се отърве по уникален начин от опустошаваща имота му къртица. След като пробвал какво ли не, германецът прибегнал до крайна мярка – втъкнал в дупката в земята метални пръти и ги свързал с електропреносната линия за високо напрежение, с явното намерение на изпържи пакостливата къртица. За нещастие, пенсионерът, който уж бил взел предпазни мерки, сам попаднал в обсега на високия волтаж и починал на място. Той бил открит мъртъв в двора на вилата си край брега на Балтийско море, а за да достигнат тялото му, полицаите трябвало да спрат захранването на целия имот. Точната дата и час на смъртта му били установени с помощта на сметката от енергийната компания.

На първо място, с голяма преднина е класирана млада двойка от Южна Каролина. През юни 2007 г. 21-годишните момче и момиче решили да правят секс на покрива на къщата си в търсене на нови силни усещания. В хода на разгорещените занимания, двамата паднали от голяма височина и голите им тела били открити едва на другата сутрин от таксиметров шофьор. Двамата били откарани с тежки травми в местна болница, където починали без да дойдат в съзнание. Разследването доказало, че младежите сами решили да правят секс на покрива, но не отчели сериозния му наклон и се подхлъзнали.

Като безспорен победител обаче е посочен 58-годишният Майкъл Уорнър от Тексас, собственик на малък магазин, който страдал от алкохолизъм. Той обаче се наливал със спиртни напитки не по широкоизвестния способ – перорално, през устата, а ректално, т. е. през аналното отверстие. По думите на съпругата му, Уорнър бил пристрастен към клизмите и често се “наливал” по този начин, по една-единствена причина – заболяване на гърлото му пречило да приема алкохол през устата. Последният му нетрадиционен запой, за който му помагала и съпругата обаче се оказал фатален. Мъжът изсипал в себе си две 1,5-литрови бутилки херес и се упоил до безсъзнание, но организмът му продължил да всмуква изсипания в дебелото черво алкохол и той починал от алкохолно натравяне. При аутопсията, токсиколозите установили, че нивото на алкохол в кръвта му е 0,47% или 6 пъти повече от животозастрашаващата норма.

След смъртта на Уорнър, съпругата му била обвинена в убийство заради престъпна небрежност, както и за изгарянето на завещанието на алкохолика месец преди гибелта му. И двете обвинения впоследствие били снети поради липса на доказателства.

Защо наградите са кръстени на Дарвин?

Както е известно, знаменитият биолог Чарлз Дарвин е един от създателите на еволюционната теория за произхода на човека. Той смятал за основна движеща сила в еволюцията естествения подбор – в дивата природа по-слабите и глупави индивиди измират за сметка на по-силните и предприемчиви свои събратя, които оцеляват и създават потомство, което носи техните качества.

В съвременния свят хората не са толкова уязвими, както преди хилядолетия, затова според идеята на организаторите на конкурса, естественият подбор леко е зациклил. Сега дори и най-слабият и относително глупав Homo Sapiens при определени условия може не само да оцелее, но и да остави потомство. Изключение правят само показалите уникална грлупост, довела до смъртта им, които по този начин “подпомагат развитието на човечеството, което се развива още повече без тяхното генетично наследство”.

“Наградите Дарвин” се присъждат именно за “изключителен принос за подобряването на генетичния фонд на човечеството”, като по-голяма част от лауреатите получават наградите си посмъртно. На официалният сайт на наградите, създаден от американката Уенди Норткът, се уточнява, че в ежегодния конкурс могат да участват само “идиотите”, чиято глупава, но зрелищна гибел, може да бъде потвърдена документално.

Наградите на Дарвин първа част